From http://www.europamobler.se/index2005.asp?avd=inspiration&sida=inspiration_jul
"Tänd dina ljus…
En italiensk resejournalist på besök i Sverige under jultid, på slutet av 60-talet, rapporterade med häpnad om den kalla nord, som blev ”det upplysta Sverige”; alla ljusglimtar han såg, särskilt på landsbygden. Han såg lyktor och flämtande stearinljus, adventsstakar och de första elektriska ”ekläreringarna” utomhus. Det hade han aldrig upplevt i sitt hemland där ljus i mörker framför allt levande ljus, förknippades med religiositet och helgonfirande.
Idag är det en självklarhet att vi ljusar upp i mörkret. På 70-talet hade de flesta hem dels en adventsljusstake för levande ljus och dels en elektrisk. Nu har Adventsstake-modet har pågått i decennier och de flesta hem har glömt de dyra elräkningarna och varje fönster blir upplyst.
Det är ett behov och vår längtan efter det ombonade, varma och den hemkänsla vi får under vår mörka tid.
7 vackra juldekorationer – att göra själv
Juldekorationerna 2005 kanske ska få gå i naturens tecken.
Påta själv ner tazetter, hyacinter och tulpanlökar i god tid i krukor.
Så får du fin-fina presenter att ta med på glöggfesten. Välj en neutral krukmodell, som kan ha ett liv även efter jul, till exempel klarfärgat glas.
Har du övervintrande grönt från trädgården - ta in den strax före själva juldagarna och sätt i bunkar och skålar. Ju större arrangemang, desto maffigare känsla och utseende. Allt behöver inte handla om tallrisruskor eller enekransar.
Även nakna grenar kan bli stiliga. Har du extra dekorlusta, gör ett häng med halmpynt eller julgranskulor. Eller en el-ljusslinga.
Blanda alla jultypiska snittblommmor till en vacker, färsprakande kaskad:
Fyll upp en vid hög vas eller keramikkruka; arrangera tulpaner, hyacinter, snittad amaryllis och högskaftade rosor i olika färger. Det ska vara mycket av alla sorter. Rött, rosa, cerise. Köp helst på julaftons morgon så har du fägringen kvar under hela helgen.
En mer udda idé, men enkel, vacker, poetisk och doftande: tag en inte alltför hög, vid glasvas och stick ner doftande gröna timjankvistar ( nyp från en kryddkruka) och lågskaftade vita julrosor. Eller kallrosa om du så vill.
Kanske kan du hitta en frukt- eller grönsakslåda i spån ( kolla i livsmedelsbutiken). Klä botten-insida med folie. Häll i ett lager blomjord och plantera sedan tätt-tätt med tulpaner på lök. Täck runt med mossa. Så skapar du enkelt en fantastisk tulpanfrossa på ett lite annorlunda sätt.
Alternativ: plocka fram en av sommarens stora, råa lerkrukor. Fyll till hälften med bubbelplast eller plastpåsar. Häll på blomjord och plantera dina löktulpaner eller hyacinter i mängd. Spännande och markant bordsblomma.
Röda, blanka juläpplen är ett måste; fyll en högsmal cylindervas med naturliga godsaker och blanda också i till exempel valnötter; vacker och ätbar dekoration. Ställ på julaftonens buffébord. Fyll på varefter äpplen och nötter går åt.
Kräpp-papper är en numera rätt glömd juldekor. Men - ett utmärkt och billigt material. Ta till exempel matbordet eller buffébordet under själva julhelgen; lägg längder av färgad kräpp som duk eller löpare.
Alternativt flera smala längder tvärs över bordet, under varje kuvert.
Grönt, vitt och rött är juligast.
GOD JUL
Av Lage Stone, författare och heminredningsjournalist. "