10/27/2007

Ellos har fin belysning

Ellos har ljusslingor med rätt julkänsla till vettigt pris. Jag funderar på att köpa den första, men gillade alla de här. Vilken är din favorit?





10/26/2007

"The Perfect American Pumpkin Pie"


... heter receptet jag har fått från Cissi (till höger), som i sin tur fick det från en amerikansk utbytesstudent. Hon hade firat jul med Cissis familj och bakat den som tack. Jag tror att man äter pumpa både till jul och till Thanksgiving i USA. Jag tycker att den smakar lite som pepparkaksdeg.


Ingridienser
6 dl pumpa
2 dl socker
1 dl farinsocker
1 msk kanel
2 krm ingefära
1 krm nejlika
1 krm salt
1 vaniljsocker
1 dl mjöl
3 dl mjölk
4 ägg

PAJSKAL, 23 cm i diameter (mjöl, smör & vatten eller färdigt)



Gör så här: Hacka pumpan i 2 cm kuber. Koka tills den är riktigt mjuk och mosa med gaffel (eller potatismosverktyg om du har). Blanda i alla ingridienser utom äggen.

Vispa äggen lite pösiga och blanda i sist. Smeten ska vara flytande! Häll i, i ett vanligt pajskal, använd ditt favoritrecept eller köp färdigt fryst.

Grädda i ugnen, först 205 grader i tio minter och sedan i 175 grader i 35-40 minuter. Pajen är klar när du kan ställa en tandpetare i utan att den faller. Låt svalna i kyl. Servera med grädde eller vaniljglass.

10/22/2007

Hur man gör sitt hem juligare!



Enkla tips för att göra min studentlya lite mer mysigt julig var något jag saknade, så jag har sökt på internet. Det här är de bästa tipsen jag hittade!



  1. FÄRG: Knyt röda band runt stolsryggar, ljus, blomkrukor, trappräcken och korgar (med eller utan rosett). Drapera girlanger runt speglar, på skänken och på byrån.

  2. LJUS: Tänd mycket ljus, och tänd brasan.

  3. KRANSAR: Häng kransar på alla dörrar, även inomhus.

  4. LJUD: Sätt på julmusik hemma, titta på julfilmer och gå på julshower.

  5. SÖTSAKER: Gör iordning skålar med frukter och julgodis åt gäster. Gör små påsar med julkakor och ge en till gästerna när de går hem, eller ta med en när du går bort. Gör ett pepparkakshus!

  6. GRÖNSKA: Fråga efter grenar från julgranar där du köper din julgran. Gör iordning små buntar med röda band - dekorera bokhyllan, sidobord, köksfönster och häng upp i fönster. Fäst en mistel i en dörröppning. Fäst små kvistar vid ljus med röda band.

  7. GLITTER: Ställ fram en kristall- eller glas-skål och fyll med glänsande julgranskulor. Lägg små paljettstjärnor på bordsduken.

  8. MINNEN: Ta kort på hela familjen varje jul. Spara och sätt upp på kylskåpsdörren. Värna familjetraditionerna. Spara vackra gamla julkort och använd dem när du slår in paket (klistra papper på baksidan och skriv vem det är till).

De flesta tipsen kommer från About.com: Easy ways to add christmas spirit to your home.

10/18/2007

Stämplar med julmotiv

Stämplar kan man använda både på färdiga kort som man vill göra mer personliga - eller varför inte på kuvertet? - men även för att göra egna kort. Det hela beror nog på hur mycket tid och lust man har till att pyssla! Alla stämplarna k0mmer från Octoberstamps.




10/14/2007

oh holy night mariah carey

Min favoritversion av den här låten - så mäktig!

10/13/2007

Jul för människans bästa vänner


Passa på att göra det extra mysigt i jul även för din hund eller katt! På julafton kanske katten eller hunden också få vara med och smaka på årets skinka. Ett litet julbad är väl sällan uppskattat av katten, men de känner sig så fina efteråt! =)
Att få busa med presentpapper och paketsnören är jättekul - MEN se upp så att katten inte börjar svälja för då kan de inte sluta!

Swecat och Hundliv säljer de bland annat adventskalendrar för våra små vänner, och leksaker i form av tomtar och renar.



Hundgodis i form av polkagrisstänger, hundleksaker i tomteform.

Hundstrumpa, kattstrumpa, tomteluva för hund.

Leksaker för hund och katt - plyschtomte som man kan dra i och träd som spelar julmusik när man biter i det.

Strumpa med leksaker i, ren med kattmynta och snöre, kattkalender.

10/11/2007

Antingen eller

Skinka eller sill? Skinka, i så fall. Sill är mer valborg och midsommar tycker jag.

Köttbullar eller prinskorv? Hemlagade köttbullar, utan tvekan! =) Prinskorvar är rätt läskiga tycker jag.

Gammal eller ny julmusik? Älskar amerikanska upphottade jullåter som "Jingle bell rock" och Rudolf! 0<:)

Julknäcke eller vörtbröd? Helst hembakt!

Julmust eller glögg? Ouuch, det var svårt att välja... Måste jag?

Gles eller tät gran? Har växt upp med kungsgran köpt på karlaplan, men tycker helt klart allra bäst om att gå runt i skogen och välja en själv. Mysigt!

Låg eller hög gran? Så stor som jag kan få plats med =)

Pepparkakor eller lussebullar? Annas eller hembakta ska det vara! Lussebullarna blir så lätt torra. Fast dom är undebara nybakta.

Alladin eller Paradis? Alladin är mer tradition.

Hemma eller borta? Det hade säkert varit mysigt hemma men inte så bra praktiskt att klämma in hela släkten i en studentlägenhet.

Traditionellt eller nyskapande? Nja, julen är traditioner men det är farligt att bli för fast i dem. Bättre att skapa sina egna än känna sig tvungen att upprepa tidigare generationers.

Färdiginslagna paket eller paket att slå in hemma? Goes without saying...

23:e eller 24:e? Eller 25:e? 23:e tycker jag är kvällen när all stress och alla frustrationer får utlopp. Men jag tycker nog bättre om tiden innan båda.

Teskedsgumman eller Trolltider? Kommer inte ihåg någondera. Mysteriet på greveholm säger jag!

...Tecknat eller "verkligt"? Hmm.. gillar inte kalle anka. Om jag fick bestämma stänger vi av tv:n och pratar med varandra istället. Kanske spelar spel eller tar en promenad.

Amerikansk jultomte eller svensk gårdstomte? Gårdstomten är en skummis. Litar jag inte riktigt på, han kanske gör så att vår mjölk blir sur.. ;)



Jag skickar frågorna vidare till Linn, Joy och Maria!

Läs om jul!


Jag brukar alltid unna mig minst en bok om julen varje år. De är så trevligt att sitta och bläddra och få inspiration. o<:)

Tidigare böcker som jag läst och kan rekommendera är "The Christmas book" av Susan Branch (underbara pyntningstips, bedårande illustrationer och fantasifulla recept), "Julmysteriet" av Jostein Gaarder (passar särskilt er med barn - man läser ett kapitel per dag fram till jul), klassikern "En spökhistoria vid jul" av Charles Dickens och min största favorit; "The Christmas Box collection" av Richard Paul Evans, som är en skönlitterär berättelse om en familj som förstår julens sanna betydelse.

De här böckerna funderar jag på att köpa i år:

"Här hittar du mallar och tips för allt som hör julen till. Utöver julpynt som du klipper och klistrar, finns det beskrivningar för julstrumpor, julgransmattor, julklappsinslagning och julkort. Låt dig inspireras av tips om dukningar, spännande dekorationer och blommor. Du hittar massor av roliga arrangemang och dekorationer för både utom- och inomhusaktiviteter som kommer att få barn och föräldrar i förväntansfull julstämning. Dessutom får du ett helt kapitel med recept på läckra bakverk för helafamiljen."




Boken för dig som älskar att julpyssla!Här finns annorlunda julstrumpor, julkort, fönster-dekorationer, väldoftande pynt, roliga idéer för paketinslagning och mycket mer. Helene S Lundberg beskriver utförligt vad du behöver och hur du ska gå tillväga. Naturligtvis kan barnen vara med, Helene visar särskilt hur de t.ex. kan göra sina egna julkort, och när det gäller julgransdekorationer är det extra roligt att arbeta tillsammans.



Christmas with Martha Stewart Living
the best ideas for the holiday season, culled from the pages of Martha Stewart Living magazine. Step-by-step, detailed instructions for creating paper crafts, gifts and ornaments, wrap, ribbons, and more accompany ideas for entertaining and parties, table settings, and directions for making the perfect standing rib roast or turkey.
Har du läst någon av dem? Jag blir jätteglad för tips! Om du vill ha mer inspiration kan du gärna titta på förra årets julbokstips.

Julnytt från Sia

Sia brukar alltid ha så fina julsaker tycker jag! Hemma har vi ett hjärta i bakongfönstret från dem, och en god jul-skylt på dörren - ja, den ska väl föreställa en ren, men min svärfar som jagar sa att det var en älg.. hihi, fast vi gillar verkligen vår julälg! =) Här är några av årets nyheter!


Precis en sån katt har mina svärföräldrar - kolla vad söt hon var som unge !
Funderar på att göra något liknande med krukor från Cosas. Fast jag vill nog ha mer rött! =)


Visst är väl granen vacker?

I natt var första frostnatten i uppsala..

... så nu är det hög tid att börja med julbloggandet! Jag har till min glädje sett att många andra jul-bloggare har kört igång för länge sen. =) Titta gärna in på deras bloggar, länkar finns till höger.

Jag har oxå gjort om lite härinne, främst har jag lagt till kategorier, en liten undersökning och flyttat över till nya blogger. Säg till om det är något som inte funkar!


På tal om frost, vet ni vem Jack frost är? Han är en kär figur i den anglosaxiska kulturen. Han en liten älv-varelse som personifierar friskt, kallt väder. Han målar vackra frostmönster på våra rutor på kalla morgonar och täcker träden med glitter.
En mytisk figur som framkallar vintern finns i alla kulturer med kallt klimat; i Sverige kallar vi honom för kung Bore, I Finland är han omnämnd i Kalevala som "Pakkanen Puhurin Poika", i Ryssland är "Fader frost" en smed som binder vatten och jord tillsammans med tunga kedjor. I Tyskland är det en gumma som får det att snöa genom att skaka vita fjädrar ur sitt täcke.


En söt liten dikt av Cecil Pike:

Look Out, Look Out,
Jack Frost is about.
Look out ! Look out !
Jack Frost is about !
He's after our fingers and toes;
And, all throught the night,
The gay little sprite
Is working where nobody knows.
He'll climb each tree,
So nimble is he,
His silvery powder he'll shake;
To windows he'll creep,
And while we're asleep,
Such wonderful pictures he'll make.
Across the grass He'll merrily pass,
And change all its greenness to white;
Then home he will go,
And laugh, "Ho ! ho ! ho !
What fun I have had in the night !"