11/17/2008

ljusa idéer/ julklapptips

Årets julklapp var ju som bekant upplevelser, och detta är en upplevelse jag gärna skulle få i present.Iglo Ljuscafé ligger i Hornstull i stockholm och där kan man få ljusterapi under det mörka halvåret. Grundaren säger att

"– Vi behöver få tillräckligt med ljus och sömn för att kunna reglera vår dygnsrytm. Får vi för lite ljus så kan vi bli trötta och deprimerade, dessutom kan libidot påverkas negativt. Framförallt är problemet att när vi får för lite ljus blir vi inte riktigt vakna, säger Martin." (ur artikel här)


Ett presentkort på en timmes frukost i ljusrummet kostar 165. Om man är morgontrött ger ljuset störst effekt på morgonen, därav frukosten. =) Att bara gå dit och "ljusa" en timme kostar 110.


Jag skulle gärna testa detta, tycker att speciellt januari - februari är ganska så tunga när julen är över men mörkret finns kvar. En annan ljusprodukt är philips wake up light. Den imiterar soluppgång och börjar lysa 30 minuter innan tiden man ställt in.


Jag tycker att det låter lite härligt att få in ljus i sovrummet! Jag sover utan rullgardiner större delen av året för att jag vill vakna av soluppgången, men problemet är ju att under denna årstid så går solen upp när jag redan varit på jobbet i flera timmar.
Om nu ljusterapi ger störst effekt på mogonen borde detta vara en bra sak att starta dagen med. Den är dock väldigt dyr - mellan 990 -1400 kronor, så det gäller att det är någon du verkligen gillar! ;) E
nligt recensioner på internet är det naturliga väckningsljuden - vågor, ankor (!), grodor och fågelkvitter förskräckliga - men FM-radion är ett bättre alternativ. Dessutom ska man tydligen redan känna sig vaken när den ringer eftersom ljuset varit på ett tag.
Min invändning mot denna produkt är att det verkar knepigt att ha den om man delar sovrum med någon som ska upp senare än en själv. Jag jobbar skift, så vissa dagar stiger jag upp 04.05, och jag tror att min sambo inte skulle bli så glad av att känna sig pigg då... Har någon därute testat själv? Vill gärna höra vad ni tycker!

5 comments:

Hanneles jul said...

En kort lunchpromenad räcker ofta, inte kura inne hela dan ;)

Anonymous said...

Har inte ljuscaféet lagt ner?

Har i alla fall varit en second hand butil för sticklingar från krukväxter där ett tag nu?!

Sofie said...

Hannele: Ja, absolut. En lunchpromenad är bra på många sätt! =)
Ano: Men jag bokade just plats där! Då sa dom inget. Men det kanske har flyttats? Värt att kolla upp iaf.

Johanna.B said...

Tips som jag inte heller skulle tacka nej till!

Kram
/Johanna

Anonymous said...

Har en sån där "ljusväckare", ibland vaknar man av att det är ljust, ibland av lätet, jag har fåglar för tillfället. Men särskilt pigg är jag då inte på morgonen. Fast aningens piggare är jag nog de mornar jag vaknar INNAN ljudet sätts igång. Alltså av ljuset. Att bara ha ljuset och inget ljud är nog inget jag skule våga mig på iaf.
MVH: Moa