11/18/2006

Varma drycker


När det är kallt ute behöver man nåt som värmer inifrån. Dessutom är det ju så mysigt att samlas några stycken hemma med varsin kopp. Om du har tröttnat på glögg (inte än väl? =))eller vill ha lite variation kan man prova de här:

Polsk juldrink
För några år sen jobbade jag som bartender på nationspuben Orvars. Vår juldrink det året var varm äppeljuice med kanellikör. Enkelt och gott!

Juläppeldryck
Eller så kan man helt enkelt värma äppeljuice med glöggkryddor, extra kanelstång och några russin. Servera med mandlar.

TV4:s varm choklad för vuxna
1 vaniljstång
7 dl mjölk
3 dl vispgrädde
100 g mörkchoklad
1 chilifrukt
4 stjärnanis
2 cm kanelstång
1 g saffran
1 tsk havssalt
1 1/2 msk honung (apelsinbloms)

Dela vaniljstårngen på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och de andra kryddorna och tillsätt mjölk och grädde. Koka upp och sila sedan ner i en annan kastrull, tillsätt den hackade chokladen och rör med visp tills den har smält. Receptet är tänkt för 6 personer.

Mer tips på varma drycker kan du hitta här! För övrigt tycker jag att julkalendrarna som mumrik har hittat verkar jätteroliga; om jag hade varit hemma i jul hade jag absolut köpt en!



When its cold outside, it´s always good with recepies warming you from the inside. And isn´t it cozy as well, to gather a couple of friends and share a cup of something home made? If you´ve gotten tired of of mulled white (not yet I hope?) or simply want an alternative, these recepies are worth trying out.:

Polish Christmas drink
An idea from the bartenders at my student pub Orvar's; warm apple juice and add a little cinnamon liqour (e.g "Goldstrike") for a classic polish Christmas drink instead of mulled wine.

An non-alcoholic alternative drink can be made like this: 1 cinnamon stick, "glöggkryddor" (whole cloves, seville oranges and cardamon), and some raisins. Warm with appel juice and serve with almonds.

Channel 4's "Adult" Hot Chocolate

1 vanilla pod
7 dl milk
3 dl cream
100 g of dark chocolate
1 chili
4 seville oranges
2 cm of cinnamon stick
1 gram of saffron
1 tea spoon of sea salt
1 1/2 table spoon of (orange blossom) honey

Split the vanilla pod lenghtwise, and scrape out the seends in a pan. Put in the cinnamon and the other spices and add milk and cream. Warm to a boil and then strain off into another pan, add the chocolate (finely chopped) and stir with a whisk until it´s melted. The recepie is intended for six people.

1 comment:

AntónCampos said...

mmmm that chocolate recipe reminds me of the thick hot chocolate typical in spain. this sounds richer, though. salty chocolate rules. i really should try it ^^ tack!